Ciasto bananowe/ Banana cake

ENGLISH VERSION BELOW

Odkąd zaczęłam prowadzić tego bloga coraz częściej staram się i próbuje robić desery i ciasta. Tym razem przedstawię przepis na ciasto, które robiłam pierwszy raz kiedy miałam 13-14 lat (ulubione ciasto taty :)) Zawsze wychodzi i można je piec w formie babeczek :)



Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy 
- cukier cynamonowy
- 2 łyżeczki kakao 
- 3 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- bułka tarta i masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Jajka i banany roztrzepujemy widelcem, dodajemy cukry i masło,  mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (mąka, kakao, soda). Wszystko razem miksujemy za pomocą miksera (małe obroty). Przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu możemy opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!


ENGLISH VERSION

Since I've started writing this blog I bake and make desserts more often. 
This time I'm showing you easy banana cake, which I baked 1st time when I was 
13-14 years old. (my dad's favourite cake :)) You can also bake it as cupcakes. :)


Ingredients:
- 100 grams of soft butter
- 3/4 cup of sugar
- vanilla sugar
- cinnamon sugar
- 2 teaspoons of cocoa
- 3 eggs
- 1,5 cups of flour
- teaspoon of baking soda
- breadcrumbs and butter to grease baking tray

Preparation:
Eggs and bananas stir by a fork, add sugars and butter, mix. Then add
other ingredients (flour, cocoa, baking soda). Mix all with mixer. Put it 
into greased baking tray and bake for 60 mins in 180 degrees. When it's baked 
and cooled down you can sprinkle with icing sugar. Ready! Bon appetit!




Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty