Ryż z kurczakiem po mojemu/ Chicken and rice with vegetables
ENGLISH VERSION BELOW
Dawno mnie tu nie było! Ale na szczęście wracam i zapodaję nowy przepis na ryż, który uwielbiam najbardziej. Nawet mój nielubiący ryżu chłopak zjada cały talerz tej potrawy. No to lecimy...
Składniki (na dwie porcje):
- 2 torebki ryżu
- filet z kurczaka 30 dag
- cukinia 20 dag
- czerwona papryka 0,5
- 5-6 oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka oregano
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg. uznania.Filet myjemy i osuszamy, kroimy w kostkę i nacieramy pieprzem, solą oraz oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kurczaka. Cukinię, paprykę i cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę, Dodajemy wszystkie warzywa oraz pół łyżeczki papryki na patelnię ze smażącym się kurczakiem. Dusimy przez około 15 minut, dodajemy całe oliwki.. i GOTOWE! Tak przygotowany 'sos' nakładamy na ryż. Smacznego!
ENGLISH VERSION
I haven't been here for a while but it's time to come back! with a new recipe of course. This is rice which I like the most! Even my boyfriend who doesn't like rice eats this dish. So, let's start.
Ingredients (per 2 portions):
- 2 bags of rice
- chicken breast 20 dags
- zucchini 20 dags
- half of red pepper
- half of onion
- 5-6 olives
- a pinch of salt
- a pinch of pepper
- half teaspoon of sweet red pepper
- teaspoon of oregano
- 2 pieces of garlic
- 2 spoons of olive oil
Preparation:
Rice cook. Chicken wash and dry, cut it and season with pepper, salt and oregano. Heat oil on the frying pan and add chicken. Zucchini, pepper and onion chop, garlic squeeze. Add vegetables and sweet red pepper (spice) into the pan with chicken. Simmer for 15 mins. By the end add olives.. and it's READY. Put sauce on the rice. Bon appetit!