Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym/ Fish in creamy dill sauce

ENGLISH VERSION BELOW

Jestem chyba jedyną osobą, która nie lubi ryb! Naprawdę nie przepadam za smażoną, tłustą rybą, a już szczególnie za świątecznym karpiem. Dlatego też jedyne ryby jakie spożywam są zapiekane z pysznym śmietanowym sosem lub gotowane z warzywami. Dziś super prosty przepis na rybę z piekarnika w sosie śmietanowo-koperkowym.


Składniki:
- 400 g rozmrożonej i osuszonej ryby (np. panga, sola, mintaj, miruna)
- sok z połowy cytryny
- 200 ml śmietany 18%
- pęczek koperku
- pomidor
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki przyprawy do ryb
- łyżka mąki pszennej 
- ząbek czosnku

Przygotowanie:

W misce mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz, przyprawę do ryb, mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy otrzymamy gładką masę możemy wlać ją do naczynia żaroodpornego i ułożyć na niej rybne filety. Na wierzchu układamy pokrojonego w kostkę pomidora i zapiekamy wszystko przez około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!













ENGLISH VERSION

I'm probably the only one person who don't like fishes. I hate fried and greasy fishes.
That's why the only fishes I eat are baked with creamy sauce or boiled with vegetables.
Today extra easy recipe for fish in creamy dill sauce from oven.




Ingredients:
- 400 grams of thawed and drained fish ( for example panga, sole fish, alaska pollock, blue grenadier)
- juice from half lemon
- 200 ml of 18% cream
- bunch of dill
- tomato
- half teaspoon of salt
- half teaspoon of pepper
- 2 spoons of fish spice
- spoon of flour
- a piece of garlic





Preparation:

In a bowl mix sour cream with lemon juice. Add chopped dill, salt, pepper,
fish spice, flour and squeezed garlic. When mixture is ready pour it into casserole dish and put fish and chopped tomato on it. Bake for 60 mins in 180 degrees. Serve with rice, potatoes or bread. Bon appetit!

Polecany post

Wołowina z makaronem ryżowym/ Beef with rice noodles

ENGLISH VERSION BELOW  Jako że w mojej kuchni ostatnio króluje mięso (tak, Karol nauczył mnie je jeść :D), dziś przedstawię Wam przepis...

Popularne posty